Tudományos válaszok a ketogén diéta kapcsán felmerülő kérdésekre

Keto Kérdés

Keto Kérdés

Mi az a ketogén diéta?

2020. február 11. - BMV_MPH

Egészen addig, amíg a szervezet szénhidráthoz jut, azt fogja felhasználni üzemanyagként. 

A ketogén diéta egy alacsony szénhidrát-, és magas zsírtartalmú diéta, ami segíti a szervezet ketózis elnevezésű metabolikus állapotba juttatását.  

Magas szénhidráttartalmú étrend mellett a szervezetünk a bevitt szénhidrátokból nyert cukrot használja elsődleges energiaforrásként. Ennek következtében megemelkedik a vércukorszint, ami inzulin-választ produkál. Az inzulin nevű hormon juttatja el a vérben található cukrot (glükózt) a sejtekhez, amik azt energiaként használják fel. 

A glükóz a szervezet elsődlegesen felhasználható energiaforrása, mert "olcsóbb" és energiatakarékosabb azt felhasználnia, mint a metabolizmus megváltoztatásával zsírből energiát előállítania. Egészen addig, amíg a szervezet szénhidráthoz jut, azt fogja felhasználni üzemanyagként. 

A zsírégetés folyamatának elkezdése csak azzal érhető el, ha megszüntetjük a szénhidrát-bevitelt. Ezt követően a májban tárolt glikogének (cukor-raktár) elhasználódnak, így a szervezetünknek nem marad más választása, mint a saját zsírsejtjeinek a felhasználása. Ezek a felhasznált zsírsejtek átalakulnak ketonokká, ami végül a ketózis elnevezésű metabolikus állapotba juttatja a szervezetet. 

low-carb-vs-low-fat-for-weight-loss-rm-722x406.jpg

 

Mi a különbség a ketogén étrend, az alacsony szénhidráttartalmú (ch) étrend és az Atkins-étrendek között?

Sokszor hallani, hogy ketogén étrend tulajdonképpen ugyanaz, mint az Atkins-diéta, de ez nem teljesen igaz. Az elsődleges és legfontosabb különbség a ketogén és az alacsony szénhidráttartalmú (ch) étrendek között a makroelemek mértéke. Míg az alacsony szénhidráttartalmú étrendek általában 100-150 gram szénhidrát fogyaszását javasolják, a ketogén diétaban ez a szám sokkal kisebb. 

Az Atkins-diéta

Az Atkins-diéta ezen kívül abban is különbözik a keto diétától, hogy más állomásai és fázisai vannak, például az Atkins-diéta első két hetét követő szigorú megszorítások után lassan visszavezethetőek a szénhidrátok napi 80-100 gramm mennyiségben. 

 

wheat-white-bread-shutterstock-ed-samuel-web.jpg

Protein-bevitel

A legtöbb alacsony ch-tartalmú étrend egyben magas fehérje bevitelt is jelent, míg a ketogén diétában a protein bevitele mérsékelt. 

Keto diéta makroelemek (makrok)

A ketogén diéta alatt beállított makroelemek személyreszabottan kerülnek meghatározásra a célkitűzések, az egészségügyi állapot és az általános mozgásmennyiség alapján. Ezek kiszámításához a legegyszerűbb, ha egy erre a célra készült applikációt használunk, de ha esetleg erre nincs lehetőségünk, az általános makró szabályokat követve is elkezdhetjük a diétát. Az általános makró meghatározás 70-80% zsír, 20-25% fehérjét, és 5-10% nettó szénhidrát bevitelt jelent. A nettó szénhidrátról és anak kiszámolásáról itt olvashatsz. 

A ketogén diéta típusa 

Alap ketogén diéta

A leggyakoribb és leginkább javasolt ketogén diéta típus. Itt a megengedett napi nettó ch bevitel 20-50 gramm között mozog, mérsékelt fehérje és magas zsírmennyiség fogyasztása mellett. 

Célorientált ketogén diéta

Fizikailag aktív egyéneknek ajánlott diéta típus, ami nagyjából napi 25-50 gramm nettó, vagy annál kevesebb ch bevitelt javasol fél-egy órával a testedzés előtt.  

Magas zsírtartalmú ketogén diéta

Ez a típus nagyon hasonló az alap ketogén diétához, az elsődleges különbség a fehérjefogyasztásban van. Míg az alap keto diétán mérsékelt, a magas zsírtartalmú keto diétán a magas protein fogyasztás is javasolt. 

Mi fogyasztható a ketogén diéta alatt?

Húsok, tojás, magok

A hús minden fajtája fogyasztható, továbbá makadámia, mandula, dió és pekándió. 

Alacsony ch tartalmú zöldségek

Ide tartoznak a leveles zöldek, úgy mint a kále, spenót, továbbá a káposzta, karfiol, cukkini, zeller, saláta, gomba, spárga. 

Tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek kerülendőek. Fogyasztható vaj, tejszín, fermentált termékek úgy, mint a joghurt, vagy a kefir, továbbá tejföl, és sajtok. 

Gyümölcsök

Avokádó, málna, eper, áfonya. 

 

screenshot_2020-02-11_at_13_27_29.png

Egészséges zsírok

Vaj, kókuszvaj, kókuszolaj, kókuszzsír, olívaolaj, szezámmagolaj, MCT, avokádóolaj, dióolaj. 

Kerülendő ételek

Gabonafélék, beleértve a teljeskiörlésűeket is. Kerülendő továbbá a bab, a csicseriborsó, a lencse, a burgonya, az édesburgonya, a tök bizonyos fajtái, és a répa. A cukor minden formája magától érthetődő módon szintén kerülendő. 

Az alkoholfogyasztás bizonyos italok esetében engedélyezett, de azt figyelembe kell venni, hogy alkohol fogyasztásakor a máj nagy valószínűséggel fefüggeszti a ketongyártást. 

A ketogén diéta azonban nem csak fogyás céljával használható.  Javítja az általános egészségügyi állapotot, segít a vércukorszint és inzulin szabályozásában és az inzulinrezisztencia kialakulási esélyének csökkentésével segíthet megelőzni különböző anyagcsere-betegségeket, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

A ketogén étrend továbbá csökkenti a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, és segíthet különböző idegrendszeri betegségek, úgy mint a Parkinzon, vagy Alzheimer's kórok kezelésében. Az epilepsziában szenvedő gyermekek rohamainak számát is jelentősen csökkentheti.

 

A cikk Dr. Gustin eredeti cikkje alapján készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketokerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr3015453846
süti beállítások módosítása