Tudományos válaszok a ketogén diéta kapcsán felmerülő kérdésekre

Keto Kérdés

Keto Kérdés

Minden a ketózisról és a ketonokról

2020. február 11. - BMV_MPH

A legismertebb energiaforrás, amivel a szervezetünket üzemeltethetjük a cukor. Sokan nem tudják azonban, hogy van egy másik, sokkal hatékonyabb energiaforrás is, ami a súlyvesztés hatása mellett teljes mértékben ellátja az üzemanyag szerepét is. Ez az üzemanyag pedig nem más, mint a zsír.

 

screenshot_2020-02-11_at_11_10_29.png

 

Mi az a ketózis?

A ketózis az anyagcsere egyik formája, melynek során a szervezetünk a működéséhez szükséges energia előállításához cukor helyett zsírt használ.

Leegyszerűsítve tehát a ketózis a zsírégetés állapota. 

A ketózis annyira természetes metabolikus folyamat, hogy a legtöbb újszülött is a ketozis állapotában születik.

A ketózis a zsírégetésen, és a mentális és fizikai teljesítmény javításán túl segíthet a mentális egészség javításában, vagy a különböző idegrendszeri betegségek  úgy, mint az epilepszia, a depresszió, vagy a migrén kezelésében is. Továbbá agyunk 60 százaléka zsírból áll, így érthető módon energiaforrásként cukor helyett a zsírt preferálja, ami hozzájárulhat a memória javításához is. 

Segít szabályozni a hormonrendszert, csökkenti az étvágyat és szabályozza a vércukorszintet, illetve fizikai teljesítmény hatására úgy serkenti a zsírégetést, hogy közben segít merőzini az izomban tárolt glikogént és segíti a sejtek energiaképző motorjainak (mitokondrium) optimális működését is. 

screenshot_2020-02-11_at_11_13_47.png

Mik azok a ketonok?

Ketózis állapotában a szervezetünk ketonokat termel, melyeket a sejtjeink többféle módon is felhasználhatnak. A ketonoknak három formájuk van (AcAc, BHB, aceton) és zsírégetés közben először acetoacetát, majd BHB keletkezik, végül pedig melléktermékként megjelenik az aceton is. 

A ketonok készítésének képessége feltehetően egy olyan evolúciós folyamat, ami még azokból az időkből maradt meg, amikor magas szénhidrát tartalmú ételek nem voltak könnyen elérhetőek, így őseink szervezete adaptálodótt ehhez a metabolikus folyamathoz.

Külsődleges ketonok 

Ketonokat juttathatunk a szervezetünkben különböző étrendkiegészítők segítségével is, ezzel gyorsítva a ketózisba kerülés állapotát. Fontos azonban, hogy egy szénhidrát-dús étrend mellett a szedésük nem ajánlott, így elősorban a ketogén diéta kiegészítéseként használhatóak. 

A ketogén diéta elsődleges célja tehát az, hogy a szervezet - szénhidrát hiányában- zsírfelhasználásra kényszerüljön. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketokerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr5715469106
süti beállítások módosítása