Tudományos válaszok a ketogén diéta kapcsán felmerülő kérdésekre

Keto Kérdés

Keto Kérdés

Mi az a keto-böjt?

2020. február 11. - BMV_MPH

A ketogén diéta mellett gyakran előforduló szakasos böjtölés (intermittent fasting) jótékony hatásait számos vizsgálat igazolja. Remek kiegészítése lehet a ketogén diétának, de nem a fogyás az elsődleges célja. 

 

A böjt során a szervezetünk szénhidrát helyett ketonokat használ üzemanyagként. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a böjt alatt valójában nem éhezünk, sőt,  csökken az étvágyunk, és a sóvárgásunk, ráadásul a böjt végéhez érve kevesebb bevitt kalóriával is megelégszünk. Fontos ugyanakkor azt is megemlíteni, hogy a szakaszos böjt önmagában nem elég a ketózis fenntartásához abban az esetben, ha az étkezési ablakban szénhidrát-dús ételeket fogyasztunk. Olyankor a szervezetünk ismét a szénhidrátot fogja előnyben részesíteni ahhoz, hogy megfelelően üzemeljen. 

 

gettyimages_938795112_0.jpg

A böjt szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A böjt során a testünkünben megkezdődik a zsírégetés folyamata, de a böjtnek valójában nem ez az egyetlen pozitív hatása. Hatékony a gyulladáscsökkentésben, segíthet a vércukorszint szabályozásában, illetve a hormonrendszer megfelelő szabályozásában is. 

 

 

vegetables-on-round-chopping-board-symbol-for-royalty-free-image-1023308142-1551296765_1.jpg

A szakasos böjt típusai 

A leggyakoribb és legkedveltebb szakaszos böjt a 16/8-as böjt, ami azt jelenti, hogy 16 óra böjt mellett 8 órás evési ablakban étkezhetünk. Azzal, hogy leszorítjuk az étkezésünket előbb 8, majd azt tetszőlegesen csökkentett óraszámra új irányba tereli a metabolizmusunkat.

A szakaszos böjt beindítja és fenntartja a sejtes önemésztés (autofágia) folyamatát, melynek során a felesleges, öreg, vagy káros sejtek megemésztődnek. Ez egy nagyon fontos sejtbiológiai folyamat és nagy jelentősége van mind a rosszindulatú daganatok, mind pedig a fertőzések és neurodegeneratív betegségek megelőzésében. 

A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt a böjtölési formát kivitelezzük az, hogy kihagyunk egy étkezést. Vagy másképp mondva délelőtt 10.00 és délután 18.00 óra között fogyasztunk ételt, viszont 18.00 és 10.00 óra között már nem. 

Összegezve tehát a 16/8-as szakaszos böjt csökkenti a vércukor szintjét, a gyulladási folyamatokat, és remek módja a ketózis állapotba kerülésnek, de nem elegendő annak fenntartásához. 

A szakaszos böjttel töltött órák száma tetszőlegesen emelhető 18, 20, 23 órára, majd pedig átfordítható 24, 48, vagy 72-órás böjtbe. 

A 24 órás böjt azt jelenti, amit a neve is magában foglal: 24 óránként 1 étkezés. 

 

1.jpg

 

Mit fogyaszthatok a szakaszos böjt alatt?

Bármely szakaszos böjt ideje alatt ajánlott sok folyadék, lehetőleg víz fogyasztása, ami segít a hidratáció megőrzésében és az étvágy csökkentésében. Fogyasztható továbbá kávé, és tea cukor, illetve tej hozzáadása nélkül. 

Továbbá nagyon fontos a minőségi ételek, és főleg zsírok bevitele az étkezések alatt. 

Összegezve tehát a böjt segít a zsírégetésben, megemeli a növekedési hormon szintjét, ami a szép bőr mellett az izomtömeg megtarásáért, és a zsírégetésért is felel, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a vércukor és az inzulin szintjét, és javítja az agyi funkciókat. 

A szakaszos böjt megkezdése előtt érdemes háziorvosunkkal konzultálni, főleg kismamáknak, 18 éven aluliaknak, illetve egészségügyi problémákkal küzdőknek.

A szakaszos böjt étkezési zavarokkal valaha is küzdőknek nem ajánlott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketokerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr5415455022
süti beállítások módosítása